Sjöarna

Gransjöns fiskevårdsområde ligger i en dalgång med två sjöar. Gransjön är en källsjö av skogstyp på ca 80 ha och Källbysjön är en slättsjö på ca 20 ha. Det finns en bäck mellan sjöarna och en utloppsbäck till Eldan samt några skogsbäckar.

Historiskt så har sjöarna sänkts i två omgångar och det har gett oss de sjöar vi har att arbeta med. Det finns spridda fornlämningar i området som t.ex. flera gårdar som omnämnts i text på mitten av femtonhundratalet. Lämningar efter kvarnar och en såg som använt vattnet som drivkraft.

I Säffle kommuns naturvårdsplan och naturvårdsstrategi är området benämnt som ”särskilt värdefullt ur naturvärdessynpunkt av Länsstyrelsen”. Området omfattar ca 18 ha nyckelbiotoper, ca 60 ha naturvärdesområden, ca15 ha sumpskogar och flera områden med betesmark.




Att sjöarna ligger i början på systemet och jordbruket är lågintensivt gör att sjöarna inte är övergödda.

2012 bildade Gransjöns FVOF kräftskötselområde och ett åtgärdsprogram togs fram som låg till grund för ett LONA-projekt.

2016 tog föreningen nästa steg och Länsstyrelsen beslutade att Gransjöns FVO skall utgöra skyddsområde för flodkräfta.

Fiskarter som vi får idag: abborre, gärs, gädda, mört, sarv, benlöja, braxen, sutare och lake.

I Gransjön finns också märlkräftan ”Pallasea quadrispiniosa” som är en istidsrelikt vid provruta 231a Gransjön Bjure och trollsländan ”Libellula depressa” har påträffats vid provruta 231a Gransjön Lyckan.
Se Bottenfauna i Värmlands län (PUBL NR 2007:27) en rapport från uppföljning av kalkningsåtgärder.




Vi har även sett pungräkan ”Mysis relicta” i Gransjön. Den anses som en relikt som kommit in i samband med inlandsisens avsmältning efter den senaste istiden.

Vattenkemin är i stort god men där de östra skogsbäckarna rinner ut belastas sjön med surt vatten vid höga flöden.

Under regnfattiga perioder har vi sett att kräftorna ökar i dessa områden för att nästan helt försvinna när det sura vattnet ökar.

Vi har även gjort mätningar i de bäckar vi sett störst påverkan och det suraste vattnet höll där ett pH-värde på 4. Vid de undersökningar vi gjort har vi sett att berggrund och jordmån på verkar skogsbäckarna, resultatet följer bergarterna.

Sjöarna har kalkats två gånger, 1981 och 1994. Nuvarande pH-värde är godtagbart men alkaliniteten sjunker.

Copyright © 2015 - 2025 Gransjöns FVOF
Det statliga bidraget till lokal och kommunal naturvård är medfinansiär.
E-post: info@gransjon.se

Fiskekartan LONA LOVA