Källbysjön:

Slättsjön i fiskevårdsområdet, ytan är ca 20 hektar.

1. I norr vid vägen mot Kila låg Källbyns soldattorp. Under tiden för Närkes Värmlands regemente låg torpet väster om bäcken med lite åkermark.

2. När Värmlands regemente bildades flyttades torpet till korsningen mellan Ängen och Trönneviken. Det finns sex soldater registrerade. Under Närkes Värmlands regemente fick de militära efternamnet Källman och senare under Värmlands regemente fick de efternamnet Käll.
För den tidigaste delen av indelningsverket har vi för närvarande inga uppgifter om vilka soldater som bodde här.
Den siste indelte soldaten i Källbyn, Johan August Käll från Långserud med tidigare familjenamn Persson, registrerade Handelsman firma J A Käll 1889 och startade affär i Källbyn. Indelningsverket lades ner 1901 och J A Käll tog avsked från kronan 1902.

3. Koleran har också satt sina spår i Källbyn, på Sörmon vilar två barn, syskon som begravdes 1834. Här finns också gravar från järn/bronsåldern.

4. Norr om vägen till Kila fanns en skvaltkvarn och en sågplats. Under ett normalår var vattentillgången god. Stensättning från grunder och rester av en damm finns kvar.

5. Vid Klockaregården Kåled fanns en skvaltkvarn vid Kvarnbäcken som kunde användas under vår och höst när vattentillgången var god.

6. Fisket i sjön var samfällt och vid gränsen mellan Kåled och Källbyn fanns det en notbod. Kullen där vägen gick ner till boden kallas för notekul (notkullen).



Fiskarter som vi har idag: abborre, gädda, lake och vitfisk. Tidigare skall det också ha funnits ål i sjön och vi har även sett exemplar av sutare.

Förr var åkermarken viktig del i försörjningen och under den första delen av artonhundratalet så rätades och grävdes bäckarna, både till och från sjön. På den senare delen genomfördes en sänkning av sjön för att öka odlingsbar åkermark. En andra sänkning gjordes i början på nittonhundratalet.

När vattennivån blev lägre så kom det fram fasta redskap för fiske så kallade ryssgårdar som var en enkel ryssja som var gjord av käppar nerslagna i botten.

Fåglar vi ser i sjön, sångsvan, gräsand, knipa, storskrake, kricka, tofsvipa kanadagås, grågås, fiskgjuse, trana, gråhäger, enkelbeckasin, sothöna. På våren fungerar sjön som mellanstation för bland annat sångsvanar, gäss, andfåglar och vadare.





Karta-kallbysjon

Copyright © 2015 - 2025 Gransjöns FVOF
Det statliga bidraget till lokal och kommunal naturvård är medfinansiär.
E-post: info@gransjon.se

Fiskekartan LONA LOVA